2010. január 14., csütörtök

GYULAFEHÉRVÁR-ÉRSEKI SZÉKHELY

I. A püspökség a középkorban



Gyulafehérvár



955-tõl Gyula dux Civitatem Albam in Ereel... invenerat néven jelentkezik. (Györffy: Az Árpád-kori. II. 143.) A késõbbiek során az alábbi formában fordul elõ:

  • 1071-ben Frank Episcopus Belleggradiensis (Györffy: i.m. II. 144.);
  • 1134-ben Albae Civitatis;
  • 1153-ban Belegrada;
  • 1177-ben Albensis Ultrasilvanus;
  • 1199-ben eccl. Michahelis;
  • 1200-ban Albe Transilvane;
  • 1201-ben Albe Transsilvane;
  • 1213-ban canonicis Albensibus;
  • 1206-ban castrum Albens;
  • 1219-ben Albensis eccl. Transsylvane;
  • 1231-ben ell. B. Michaelis arch. Transsilv.;
  • 1242-ben Alba... Civitas;
  • 1245-ben Alba sedex ep-tus;
  • 1291-ben Alba Jula (Györffy: i.m. II. 143-154.)
  • 1572-ben Feyrvar;
  • 1574-ben Feyérvár;
  • 1576-ban Weissenburg;
  • 1579-ben Belugrad;
  • 1619-ben Gyula Feyervár;
  • 1690-ben Gyula Fehérvár;
  • 1715-ben Karlsburg... (C. Suciu: Dictionar istoric).




Az elsõ keresztény templom keletkezése Gyulafehérváron a király után harmadik méltóságot viselõ Gyula megkereszteléséhez kapcsolódik.

953-ban az akkori gyula, akinek talán Zsombor volt a neve, Konstantinápolyban megkeresztelkedik és egy Hierotheus nevû szerzetessel tér vissza, akit püspökké szentelnek. Bizonyosra veszik, hogy a püspök részére a gyula templomot építtet, amely térítõ mûködésének központja lehetett. Ez a templom minden valószínûség szerint csak fából épülhetett. (Entz G.: A gyulafehérvári székesegyház. 73, 75.; Homann-Szegfû: Magyar tört. I. 1651.)


Az első székesegyház


Építését az erdélyi püspökség megalapítása és az egyházmegye megszervezése tette szükségessé.

A püspökség alapítása Szent István nevéhez fûzõdik. Szent István koronázásával s a királyság kezdetével indul meg 10 püspökség alapítása. 1003-ban a központosítást és a térítést akadályozó erdélyi gyulát, anyai nagybátyját Szent István fegyverrel hódoltatja meg, és ettõl kezdõdik az erdélyi püspökség szervezése is, melyet 1009-ig véglegesítettnek lehet tekinteni, amikor az ostiai püspök pápai legátus látogatása alkalmával jóváhagyják az egyházmegyék felosztását és határait.

Lehetséges, hogy az elsõ püspök még a X. század közepén Konstantinápolyból hozott püspök részére épített templomot használta átmenetileg, a székesegyház elkészültéig.

Ennek építési idejét a XI. századra teszik, Szent István idejére. Szent Lászlóról az oklevelek ugyanis csak annyit bizonyítanak, hogy a székesegyház építését támogatta. (Entz G.: i.m. 75.), de ez már a második székesegyházra vonatkozik.

Az 1907-tõl és különösen az 1967-tõl végzett ásatások (Elõbbit Möller István, utóbbit Bágyuj Lajos vezette) tisztázták a Szent István korában épült székesegyház adatait: háromhajós ókeresztény bazilika stílusában épült templom volt. A fõhajó szélessége 8 m, a mellékhajóké 3,5 m volt. A fõhajó széles félköríves apszissal zárult, a mellékhajók, legalábbis a külsõ falsíkban, egyenes záródást mutatnak. Az elsõ ásatások alkalmával tárták fel a körképolna alapjait, a déli alapfalakat, a második ásatás során pedig a nyugati alapfalakat is. Ebbõl a székesegyházból mentették át a fõhajó déli falába épített emberfejes faragványokat, lapos faragású párkány- és pillértöredékeket, a déli kapu belsejében másodlagosan elhelyezett oromzatdombomûvet.

Az utóbbi ásatások tisztázták a régebbrõl ismert körkápolna kérdését is. Volt ugyanis olyan feltevés, mely szerint egy IX-X. századi építmény maradványa lett volna, talán Hierotheus püspök temploma, s így a legrégibb középkori keresztény mûemlék. (St. Pascu: Alba Iulia 2000. 118.)

Ezúttal kiderült, hogy a körkápolna alapfalai azonosak a bazilika többi alapfalával, falszerkezetével, és semmi jele annak, hogy a körkápolna kétféle építkezésbõl származna. A Szent István-i bazilika keresztelõkápolnája volt, hasonló a székesfehérvári Szent István-kápolnához.

Ez az elsõ székesegyház — talán már Vata lázadásakor — rombolás áldozata lesz, vagy a gyorsan fejlõdõ egyházmegye tette indokolttá egy nagyobb székesegyház építését. (Entz G.: i.m. 71, 73.; Bitay: Az Alba Iulia-i róm. kat. székesegyház; Bágyuj: A gyulafehérvári székesegyház restaurálása. 11.)

Az elsõ székesegyház körül az ásatások során temetõt tártak fel, amelyben XII. századra utaló emlékeket találtak, többek között II. és IV. István pénzét. (Entz G.: i.m. 76.)


A második székesegyház


Építését a XII. századra teszik, de kezdete Szent László idején indul el, akirõl Temesvári Pelbárt után tudjuk, hogy támogatta a székesegyház építkezéseit. (Entz G.: i.m. 75.)

A második székesegyház nem használja fel az elsõ alapjait, mert sokkal nagyobb. A régi alapok a templom belterületébe esnek. Ez is három hajóval épült és egy kereszthajóval meg egy központi toronnyal. Román kori félköríves stílust képvisel. Mintául a burgundiai és közép-franciaországi példák szolgáltak és az elzászi templomok.

A fõszentély egyszerû félkörívvel záródott a szentélynégyszög mögött. A feltételezések szerint sík mennyezete volt. Két homlokzati és egy négyzeti tornya volt, elõbbiek kezdetben csak a második emeletig.

Ebbõl a korból valók: a diadalív, a kereszthajók homlokívei, a mellékszentélyek félköríves záródásai, a szentélynégyszög, a mellékapszisok keskeny ablakai.

Késõbbi, de még a tatárjárás elõtti a sekrestye, a hosszhajó boltozatának keleti szakasza, az északi elõcsarnok, a fejedelmi kapu.

A tatárjáráskor a templomot felgyújtják, a boltozatok beszakadnak, a hajók keresztezõdése fölött épült kupolás középtorony beomlik. Rogerius mester, váradi kanonok romként írja le, melynek falait a legyilkoltak vére festette és környékét holttestek és koponyák tették borzalmas látvánnyá.
A helyreállítás során a szentélynégyzethez karcsú arányú kora gótikus szentélyt építenek, visszaállítják a kereszthajó szentélyének elsõ négyzetét, a négy pilasztert, mely fölött, a tetõszék alatt, a középtorony maradványai láthatók, mert a tornyot nem állították vissza.

A fõhajó nyugati szakaszának boltozására csak a következõ században kerül sor, amelynek korát Széchy András püspök címere jelzi a második szakasz zárókövén. Ekkor magasítják a déli tornyot is három emelettel, és csak a XV. században emelik meg két emelettel.

Alig fejezték be az újjáépítést, kezdhették elölrõl. 1277. február 21-én Vízakna környéki szászok gyújtják fel és dúlják szét a templomot.

A javításokra IV. László a tordai sóbányát adományozza a káptalannak, Mykud bán pedig, lemondva tervezett szentföldi zarándoklatáról, a Torda melletti szentmiklósi birtokát ajánlja fel a Szent Mihály fõangyal egyháza építkezéseinek céljára.

A XIV. század közepére tehetõ a legkorábbi falfestmény: a déli párkány virágos inda díszítése.

1439-ben törökök pusztítják Erdély déli részét, s úgy látszik, a székesegyház újra szenved, mert Lépes György, Pálóczi György esztergomi érsektõl 1000 forintot kap a javítására, Hunyadi János pedig 1440-ben és 1442-ben Bolgárcserged, Diómál és Tinód adományozásával misealapítványt tesz azzal a meghagyással, hogy öccsét és majd õt is a székesegyházba temessék.

Egyesek szerint a szentély hosszabbítása is szép gótikus stílusban Hunyadi Jánosnak köszönhetõ, mások szerint már a szász pusztítás utáni helyreállításkor készült.

A XVI. század elsõ évtizedében Lászay János kanonok az északi elõcsarnokot kápolnává bõvíti a hívõ lelkekrõl (Fidelium animarum) nevezett oltárral. 1512-re készül el, gótikus és reneszánsz elemek keverednek benne, dombormû sorozattal: Madonna, elõtte maga Lászay térdel, bibliás, mitológiai és részben szenteket ábrázoló alakok (Judit, Sámson, Mózes, Herkules, kentaur, Szent Sebestyén, királyok, két lovag). Emlékét a római San Stefano Rotondo-templomban sírfelirat õrzi: "Natum quem gelidum vides ad Istrum, Roma tegetur viator urna. Non mirabere, si estimabis illud, quod Roma est Patria omnium fuitque." (Balogh J.: Az erdélyi renaissance. 190, 233, 236.)1514-1524 között a Lászay-kápolna és az északi kereszthajó közé Várday ferenc püspök építteti a róla elnevezett kápolnát, mely Szent Anna tiszteletére van szentelve.

Ebbõl az idõbõl származik az északi mellékhajó szentélyének falfestménye is, két rétegben. Az alsón Szent András, Remete Szent Antal, a felsõn Szent Tádé azonosítható.

A nyugati díszes fõkaput Hunyadi János csináltatta csúcsíves stílusban, a két torony közé szép erkélyt emeltetett, amelyet késõbb Sorger püspök idejében háromszögû oromfallal zártak el, s erre 4 szobrot helyeztek.

A nyugati torony az 1603. évi ostrom idején felrobbant és azóta sem építették fel.

A templom sok vihart látott késõbb is. 1601-ben zsoldosok rabolják ki, nem kímélve Hunyadi sírját sem. Két év múlva valóságos ostrom pusztítja a templomot, amelyet Basta katonái szállnak meg. 1658-ban és 1661-ben a szultán büntetõ hadjáratának katonái rombolnak a templomban, többek között szétzúzva Bethlen Gábor és I. Rákóczi György díszes márvány síremlékeit. Utóbbinak anyagából Mártonfi püspök díszes oltárt állíttatott fel a XVIII. század elején.

A székesegyház valóságos pantheonja volt az ide temetett jeles történelmi nagyságoknak. Az említetteken kívül: Hunyadi László, Hunyadi János ifjó miles, János Zsigmond, Izabella, Bocskai István, Károlyi Zsuzsánna, Bethlen Gábor öccse, István, Martinuzzi Fráter György, Báthori Endre, több középkori püspök sírhelye. Az újkori püspökök közül — Márton Áronig bezárólag — tízen a szentély alatti kriptában vannak eltemetve.


Szent Miklós-templom


1418-ban Upori István püspök építteti. Az errõl szóló oklevél szerint ekkor kér búcsúengedélyt a templom javára, amelyet parochiális templomnak nevez. eccl. parochialis Beati Nicolai. (Lukcsics Pál: XV. századi pápák oklvelei. I. 72.; Entz. G.: i.m. 200.)

1432-ben Gergely plébános a Szent Miklós-kápolna (sic) rektora. (Entz G.: i.m. 200/115—116.) 1467-ben Demeter a rektor, 1503-ban pedig János. 1531-ben is parochiális templom a címe. 1473-ban Domokos kanonok a templom prepositusa: Ecclesiae S. Nicolai de Alba. (Entz G.: i.m. 200/117, 124, 158/116.) 1519-ben mint körmeneti kápolnát említik. Kiváltságlevele 1509-bõl maradt fenn. (Batthyaneum. II. 123.) Az oklevelekbõl kitûnik, hogy a székesegyház frontja elõtt állott, a püspöki palota irányában (ante castrum), amely a püspöki várra vonatkozik.

A XVII. század folyamán pusztulásnak indul és a XVIII. század elején a nagy vár építésekor lebontják. (Batthyaneum. II. 123.; Entz G.: i.m. 117.)


Báthory-templom

Tulajdonképpen domonkos templom. A domonkosok temploma és rendháza az 1948-ban államosított római katolikus fõgimnázium helyén állott. XIV. századi gótikus templom volt, de eredete a XIII. századra nyúlik vissza, mert a fehérvári domonkosok létérõl már 1289-bõl van adat. (Batthyaneum. II. 124.)

1300-ban Herbord gróf özvegye 10 márkát hagyományoz a Szûz Máriáról elnevezett domonkos kolostornak. (György: A Ferencrendiek. 224.) 1306-ból házfõnökének neve is ismeretes: János. (Batthyaneum. II. 123.)

1353-ból a Szent György tiszteletére szentelt kápolnáról is van adat, amely a domonkosokhoz tartozott. A kaszárnya helyén állott. Ebben misézett Kapisztrán Szent János. (György: i.m. 224.; Pásztortûz. 1926. 399.)

A rendtagok eltávolítása után, a reformáció kezdetén a templom és a rendház üresen áll 1579-ig, amikor a Báthoryak a jezsuitáknak ajándékozzák. A jezsuiták távozása után ismét lakatlan.

A XVIII. század elején újra a jezsuiták kapják meg s tanítanak a templomhoz tartozó épületekben. Ezeket 1898-ban bontják le s építik a szép modern gimnáziumi épületet.


Ágoston-rendiek temploma és rendháza


Az Ágoston-rendi szerzetesekrõl 1293-tól van adat. (Batthyaneum. II. 124.)

1308-ban, a Benedek püspök megválasztásával kapcsolatosan, a kivizsgálás tanúi között a Szent István vértanúról nevezett Ágoston-rendi remeték priorja is szerepel. (Batthyaneum. i.h.; Documente. XIV. C., I. 85.)

1311-ben Pál prior és több szerzetes társa Benedek püspök fellebbezésének elõadásánál van jelen. (Documente. XIV. C., I. 196.)

1501-ben Miklós, tordai polgár, a Rákos-patakon járó malmát eldja, és árát a gyulafehérvári Szent Istvánról elnevezett Ágoston-rendi kolostornak adományozza. (Batthyaneum, i.h.)

Az Ágoston-rendi kolostortemplom a Báthori-templom közelében állott.

Az 1300-ban említett Herbord gróf özvegye 10 márkát hagyományoz ennek a templomnak is.

A reformáció éveiben megszûnt, s többé nem került egyházi használatba.



Az erdélyi egyházmegye püspökei


Név
A püspöki hatalom gyakorlásának ideje
Simon 1106-1113
Villarius? (püspöksége bizonytalan) 1113-1119
Felicianus (püspöksége bizonytalan) 1124-1127
Baranus 1139 körül
Valter 1156-1158
Vilcina 1166-1169
Pál 1181-1185
Adrianus, Adorján 1187-1202 körül
Vilmos 1204-1221
Rajnald 1222-1241
Artolf 1244-1245
Gallus, Gál 1246-1269
Péter, Monoszló nembeli 1270-1307
Benedek 1309-1319
András, Széchy vagy Szécsy 1320-1356
Domonkos, Széchy vagy Szécsy 1357-1368
Demeter 1368-1376
Goblinus, Goblin 1376-1386
Imre, Czudar 1386-1389
Péter, Knoll 1389-1391
Demeter, Jánoki 1391-1395
Maternus 1395-1399
Miklós 1400-1401
István, Upori 1401-1402
János, Laki 1402-1403
István, Upori 1403-1419
György, Pálóczy 1419-1423
Balázs, Csanádi 1424-1427
György, Lépes 1427-1442
Máté, De la Bischino 1443-1461
Miklós, Zapolyai, Szapolyai 1461-1468
Gábor, Veronai 1472-1475
László, Geréb 1475-1501
Domonkos, Kálmáncsehi 1502-1503
Miklós, Bácskai vagy Bacskai 1503-1504
Zsigmond, Thurzó 1504-1505
János, Foix, kinevezett adminisztrátor, bordeaux-i érsek, aki nem tartózkodott hazánkban 1506-1508
Ferenc, Perényi 1508-1513
Ferenc, Várday 1513-1524
János, Gosztonyi 1524-1527
Miklós, Gerendi 1528-1540
János, Statileo 1528-1542
Pál, Bornemissza 1553-1556
Demeter, Napragyi vagy Napragi 1596-1601
István, Szentandrási vagy Csíki 1618-1630
László, Hosszútóthy 1632-1634
István, Simándi 1634-1653
János, Pálfalvay 1653-1656
Ferenc, Szentgyörgyi 1656-1663
Ferenc, Szegedi 1662-1663
Ferenc, Tolnai vagy Tolvay 1663-1666
Máté, Szenttamási 1667-1676
András, Mokcsay 1676-1679
András, Sebestyén 1679-1683
István, Kada 1685-1695
András, Illyés 1696-1712
György, báró Mártonffy 1713-1721
László, báró Mednyánszky 1722-1724
János, báró Antalffi 1724-1728
Gergely, báró Sorger 1729-1739
Ferenc, báró Klobusiczky 1741-1748
Zsigmond Antal, báró Sztojka 1749-1759
József, gróf Batthyány 1759-1760
József Antal, báró Bajtay 1760-1772
Piusz, Manzador 1772-1774
László, gróf Kollonich, Kollonics 1775-1780
Ignác, gróf Batthyány 1780-1789
József, Mártonfi 1799-1815
Sándor, Rudnay 1815-1819
Ignác, báró Szepessy 1820-1827
Miklós, Kovács 1827-1852
Lajos, Haynald 1852-1863
Mihály, Fogarassy 1864-1882
Ferenc, Lönhart 1882-1897
Gusztáv Károly, gróf Majláth 1897-1938
Vorbuchner Adolf 1938
Márton Áron 1938-1980
Jakab Antal 1980-1990
Bálint Lajos 1990-1993
Jakubinyi György 1994-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése