2010. január 11., hétfő

Alcsík leírása


Alcsík




Alcsík Csíkszék fiúszéke volt. Ma egy nyújtott kör alakú medence képe tárul elénk, melynek hossza 18, szélessége 10 km. Az Olt mellett másik fő vízfolyása a Fiság. A hegylábi és a magasabb teraszokon fekvő települések többnyire keleten követhetők, míg az Olt árterén, illetve árvízmentes peremén fekvő alcsíki falvak száma már kevesebb (Csíkszentkirálytól egészen Nagytusnádig).

Alcsík a pityóka hazája. Termesztésére vonatkozó első adatok 1801-1805 körüliek.




Alcsík híressége a csíki festékes szőnyeg. Ez a székely szőnyeg gyapjúból készül, színes geometriai mintákkal (Csíkszentkirály, Csíkszentmárton). A női népi viselet ruhadarabjai: csepesz (főkötő), fejkendő, fodros ujjú ing, pendely, lajbi, rokolya, kötény és csizma. A férfiaké a harisnya, ing, zeke, posztóujjas, csizma.

A kistáj főközlekedési úton (a 12-es, 11B) jól, illetve csak alacsonyabb rendű bekötőutakról célforgalommal érhető el (pl. Csíkszentgyörgy és vidéke). Tusnádfürdőn az egyre erősödő idegenforgalom igényli a fogadókészség színvonalának emelését, de a természet- és a környezetvédelem szempontjainak döntőnek kell maradniuk.

A kistáj természetvédelmi értékekben bővelkedik. A borvíz-kincs és a mofetta-feltörések továbbra is a gyógy-idegenforgalom alapjául szolgálhatnak. Az üdülési területhasznosítás legfőbb gondja a turisztikai ellátottság közepes színvonala és teherbíró-képessége. Megfelelő fejlesztéssel párosulva az Olt mentén helyi üdülő-, vízisport-központok alakíthatók ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése