2010. január 4., hétfő

Gyergyószárhegy


A gömbpanoráma megtekintéséhez kattintson ide!
Gyergyószárhegy - Lázár-kastély
A gömbpanoráma megtekintéséhez kattintson ide!
Gyergyószárhegy - Lázár-kastély udvara
A gömbpanoráma megtekintéséhez kattintson ide!
Gyergyószárhegy - Lázár-kastély lovagterme
A gömbpanoráma megtekintéséhez kattintson ide!
Gyergyószárhegy - Római katolikus templom
A gömbpanoráma megtekintéséhez kattintson ide!
Gyergyószárhegy - Római katolikus templom belső
A képgaléria megtekintéséhez kattintson ide! Képgaléria - Gyergyószárhegy


Gyergyószárhegy


Gyergyószárhegy Erdélyben, Gyergyószentmiklóstól északra a Szármány-hegy alatt fekszik. A Gyergyói-medence egyik legfejlettebb turisztikai infrastruktúrával rendelkező települése Szentmiklóssal és Alfaluval együtt Gyergyó vidékének egyik legrégebbi települése.

Alapítását a XII-XIII. századra teszik, de a Szármány hegy ősidők óta, valószínűleg már a pogány korban is kultikus, istentiszteleti hely volt. 1566-ban Zarhegij néven jelenik meg, 1674-ben már Sáárhegy néven említik.

Nevének eredete a Szármány hegyéről származik, mely elavult szó, és tar, csupasz, kopár hegyet jelent.

A XV. században a szentföldi ötös kereszt alakban öt kápolna állott itt, erős védőfallal körülvéve.

Szárhegy története összefonódik a XVI. században épült Lázár-kastély történetével. A Lázár-család nevével egy 1406-os keltezésű oklevélben találkozunk először. A kastély XVI. században reneszánsz stílusban, több részletben épült. Itt nevelkedett 10 éves korától Bethlen Gábor, Erdély egyik legnevesebb fejedelme, anyai nagybátyja, Lázár András felügyelete alatt. Őt és testvérét, Istvánt, édesanyjuk 1590-ben hozta Szárhegyre, apjuk, Bethlen Farkas halála után.

A kastélyt 1630 körül átalakítják, az épületet bástyákkal ellátott várfalakkal és várárokkal vették körül. Ebben az időben készült a homlokzat reneszánsz díszítése is. 1707-ben felégették a kastélyt, melyet Lázár Ferenc állíttatott helyre. Neki tulajdonítják a lovagterem építését is, ahol később, hosszú időn keresztül széki gyűléseket is tartottak.

Az épület többször leégett, az 1872-es tűzvészben állapota nagyon leromlott. A kastély restaurálási munkálatai napjainkban is folynak, a cél, hogy a kastély újra régi szépségében csillogjon, hiszen ez az erdélyi reneszánsz építészet legjelentősebb építménye. Ma a várkastélyban múzeum és nyaranta művészeti alkotótáborok működnek, így a település és a környék legjelentősebb idegenforgalmi vonzerővel rendelkező épülete.

Ferenc-rendi kolostora 1669-1752 között épült, melyet 1872-ben egy tűzvész után újjáépítenek.

Római katolikus temploma 1230-as években épült, melyet 1400-ban gótikus stílusban újraépítenek. A templom hajóját 1729-ben lebontják meghagyva a szentélyt és a tornyot, és a következő évben tágasabbat építenek helyette.

A település határában, az országút szélén a Tatár-dombra állított emlékoszlop látható. A monda szerint Gábor-deák vezetésével 300 székely ütközött meg itt a Moldvából Erdélybe betörő közel 3000 tatárral. Az ütközetben a székelyek fölényes győzelmet arattak. Az oszlopon elhelyezett szalagon ez olvasható: "Ez is erősítsen minden magyart, hogy minden legyőzhető erős lélekkel és Istennel!"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése